Samiske artister i Europa

Joik - Mikkel GaupSamiske musikere har en ganske begrenset internasjonal innflytelse på et individuelt plan. Dog finner vi flere samlinger med artister fra hele verden med en utrolig sterk samling av forskjellige kulturer. Det er synd at denne musikken forsvinner litt med en gang vi drar ut av Norden. Musikken er jo veldig særegen, og man bør kanskje ha noe kunnskap til samenes historie for å kunne nyte musikken deres skikkelig.

Samisk musikk kommer i mange forskjellige variasjoner. Joik er nok den mest kjente, men denne musikken kommer også i veldig mange forskjellige arter. En av de mest vanlige formene for joik er personjoiken. Denne formen kommer fra kjernen av samisk kultur. Når man blir en viss alder vil man få tildelt en personlig joik som skal reflektere hvem du er og være ditt fonetiske kall – eller rettere sagt ditt navn. Joik er ofte helt uten ord, og skal kun reflektere sjelen til den man synger om eller hva slags følelser joikeren ønsker å vise. Hvis du har et trent øre er det mulig å høre i personjoiken som synges fra en person om en annen person hva de ser for seg i denne personen.

Joik - Jon HenrikI Sverige har joik fått en liten gjenoppstandelse på grunn av en fantastisk skildring av en venn laget av den nå ganske så kjente samiske artisten som heter Jon Henrik. Han var med i den svenske versjonen av «Norske Talenter» – Talang Sverige, og sang om sin avdøde venn. Videoen fra fremføringen hans gikk viral på nett, og han har virkelig klart å vise en hel verden hvor sterk en joik kan være. Helt uten å si et ord klarer sangen hans å skildre hvor godt venn Daniel, som er tittelen på sangen var for ham. Denne sangen er tilgjengelig på Youtube og Spotify, og bør absolutt sjekkes ut.

Hvis du ikke har vært borti joik tidligere, kan musikken være litt vanskelig å forstå. Man bør virkelig gi den en sjanse, for det er vakkert dersom man lytter med sjelen. Dette er en musikkform som har eksisterter i hundrevis av år, og har klart å holde seg tro gjennom de siste århundrene – noe som er veldig imponerende med tanke på hvordan vi ser andre urkulturer som blir vasket ut, eller som ikke klarer å beholde kulturarven sin like godt. Kanskje samene er heldige fordi de er et nomadisk folk i en ganske så utilgivelig natur?

Joik - orbinaIIaNoen samiske artister har selvfølgelig tatt med seg sine helt spesielle tradisjoner inn i andre musikksjangere også. For eksempel har vi den sære blandingen av metal og joik som vi hører fra Orbina. En av de største opptredene av joik i moderne tid er nok introduksjonslåta til den fantastisk populære disneyfilmen Frost. Her hører vi jordas joik sammen med den tradisjonelle norske julesangen «Deilig er jorden». Frost er på mange måter basert på norsk og nordisk kultur. Dette gjør oss selvfølgelig litt stolte, spesielt når dette en av de mest populære disneyfilmene de siste 10 årene. Frost har også kommet ut som spill, slik at man kan kose seg med dette og andre morsomme spill som man kan finne på www.codes.nu/no.

Når det kommer til samiske artister i Europa, så er det ikke mange som er stasjonert andre steder enn her i Norden. Én ting er i alle fall sikkert. En joik kan være med på å gjøre dagen din så mye bedre – helt enkelt av den grunn at musikken er laget for å reflektere indre ro eller andre følelser.