Kunst skaper musikk

7993548694_3fe39493d5_z“Kunstens mål er å berøre de helligste og dypeste av de strengene som skaper musikk i vår sjel”, skrev Oscar Wilde – og omfavnet kunsten i sin helhet. Innenfor denne helheten finnes mange små grupperinger, mange kategorier og uttrykksformer. De er frittstående sådanne, men noen ganger er det sammenheng mellom de kunstneriske utfoldelser, og kombinasjoner skaper nye uttrykksformer. Det skjer i musikk, det skjer i billedkunst og det skjer i litteratur.

Skal vi ta for oss Oscar Wildes anekdote, må vi lytte til hjertet. Kunst i alle former er kommunikasjon mellom den som utøver og den som iakttar. Utøveren bruker kunsten for å formidle informasjon, og det er opp til deg som tilskuer å tolke beskjeden, føle den, kjenne på den og synse om den. Hva sier kroppen deg når du ser på kunst? Her oppstår en forbindelse mellom det bevisste og det ubevisste i deg. Du kan kalle det vibrasjoner, energier, bølger….Vi velger å kalle det musikk.
Den som utøver kunst opplever kunsten som en terapi og en måte å uttrykke følelser og andre ting det ofte er vanskelig å sette ord på, eller sette fingeren på. Kunsten blir en frigjøring av stress og destruktive følelser – eller til og med overveldende positive sinnstemninger – og skaper en indre stemme av ro, en vakker tone med florlette nyanser som lett kan navngis som musikk i sjelen. For den som iakttar skjer noe av det samme i form av en åndelig respons på det man ser. Kunst er mat for sjelen, og spesielt fargene er av stor betydning. Grønt, blått og lyse farger gir ro i sjelen. Et bilde med mye lys og et vakkert og fredelig motiv skaper gode toner i kroppen vår, for helt ubevisst svarer kroppen med positive følelser.

For de som mangler én sans, blir de andre sansene forsterket. Blinde har særdeles godt utviklede sanser, og mange av dem kan føle en indre musikk ved berøring av kunst. Man kan nesten si at blinde ser med følelsene, da det er vitenskapelig bevist at blinde er raskere enn seende til å oppfatte inntrykk fra følesansen. Vil det bety at de har større utbytte av kunsten enn seende? Det kan være fristende å svare ja på det spørsmålet, men det er selvfølgelig svært individuelt.

Uansett om du er kunstinteressert eller ikke, så vil kunst fungere som en ladestasjon for å ta fatt på hverdagen, et pusterom som lar sjelen synge. Test det neste gang du ser et vakkert bilde, kjenn på følelsene, dann deg et indre bilde med tilhørende toner som sammen forenes til harmonisk musikk for sjelen. Legg gjerne vekt på lydene som omgir deg, la dem veilede og bidra til den indre musikken. Hva som er kunst og hva som ikke er kunst finnes det ingen opptegnede linjer på; det er kun du og dine følelser som definerer hva som er kunst for deg. Det som kommuniserer med det bevisste og det ubevisste i deg, som får sjelen til å synge, er det du med hånden på hjertet kan kalle kunst. Kunst er det som berører de dypeste strengene i deg og som skaper musikk i din sjel!