Kulturelle hendelser i Nord-Norge

3775963934_0804738f4fFestspillene i Nord-Norge er et stort kulturarrangement som startet i Harstad i 1965, og som siden den gang har blitt arrangert hvert år. Det hele startet som et rent musikkarrangement, men har gjennom årene blitt til et internasjonalt arrangement for diverse musikalske sjangre, scenekunst, billedkunst, litteratur og film. Dette er den eneste festivalen i Skandinavia som også driver turnévirksomhet hele året gjennom.

Sámi Grand Prix er et like stort musikkarrangementet i nord-norsk kultur. Det er Samisk Musikkfestival som står for festivalen som holdes hvert år i Kautokeino. Den ble arrangert for aller første gang i 1990. Festivalen består av to deler, en for joik og en for sang. Her finnes deltakere fra Norge, Sverige og Finland.

Nordland Musikkfestuke arrangeres når sommeren er på hell i vakre Bodø. Her inviteres vi til klassisk musikk, jazz, folkemusikk og pop – vakkert akkompagnert av midnattssol og Nordlands flotte natur. Festivalen arrangeres den første uken i august, og består av et tettpakket konsertprogram med utøvere fra mange land. Hele Bodø tas i bruk som scene for konsertene, og fra 2015 vil Stormen, som det nye kulturhuset kalles, være viktig for den årlige musikkfestivalen. Store klassiske musikere avlegger festivalen et besøk, blant annet Leif Ove Andsnes (piano), Anne-Sophie von Otter (fiolin), Ole Edvard Anthonsen og Tine Thing Helseth (trompet) og selveste Kringkastingsorkesteret.

Trænafestivalen er kanskje sommerens kuleste festival. Grunnet størrelsen på festivaløyene, som ligger 65 km fra fastlandet lengst ut i Golfstrømmen, er deltakerantallet begrenset til 2300. Hit kommer store internasjonale navn som Manu Chao (fransk), Timbuktu (svensk), Damien Rice (irsk) og The Correspondents (engelsk) – og selvfølgelig hele den norske rockeeliten. At festivalen foregår på Trænas små øyer gir en helt unik stemning. Hovedøya heter Husøy og huser hovedscenen for store rockeband, samt to mindre scener for mindre band. Den store lavvoen “De Syv Søstre” brukes til små konserter. Også kirken og Petter Dass-kapellet blir brukt til konserter. Kirkhellern ligger på naboøya Sanna og er en stor grotte med fabelaktig akustikk. En konsert her er uforglemmelig.

En av de mer rocka festivalene er uten tvil Bukta Rockefestival som foregår i Telegrafbukta på sørspissen av Tromsøya. Her deltar norske og da spesielt nord-norske band, i tillegg til internasjonale band. Av de store som har deltatt finner vi Motörhead, Iggy Pop, Patti Smith, Kent, The Cardigans, Kaizers Orchestra og CC Cowboys. Det er dog de norske innslagene som blir lagt størst vekt på, da arrangørene bak Buktafestivalen ønsker å promotere nordnorsk musikk. Selvfølgelige deltakere er artister som Mari Boine, Sivert Høyem, Hekla Stålstrenga og Senjahopen.

Riddu er en urfolkfestival som arrangeres i Manndalen i Kåfjord. Denne festivalen er for urfolk fra hele verden der også samisk musikk står sentralt. Her er musikere fra hele Sápmi (Sameland) presentert, i tillegg til urfolk fra eksotiske kulturer. Festivalen overrasker gjerne med både strupesang fra Tuyafolket i Øst-Sibir, didgeridoo fra urbefolkningen i Australia og strengemusikk fra tuaregfolket i Sahara. Også Japan og Canada har vært representert i festivalen. Her er alle urbefolkninger og deres musikk hjertelig velkommen til spontane konserter og festlige kulturinnslag.