Kjente musikere fra Finnmark

12924236383_d73d8ebf4cDen eldre garde husker godt Eurovision Song Contest i 1980 der Mattis Hætta satte joik på verdenskartet med sin Sámid ædnan. Dette var en proteststreik som satte seg på netthinnen, og den første folk tenker på i dag når de skal nevne en kjent joik. Mattis Hætta ble født i Masi (Kautokeino) i 1959. Selv om han er utdannet lærer, har han viet hele sitt liv til Kautokeinos kulturliv. Han har blant annet vært engasjert ved Luleå Stadsteater innen pantomine og joik.

Joiken begynte allerede på 70-tallet å gjøre sitt beskjedne inntog i norsk musikkverden, men det var ikke før Mari Boine ble populær at det norske folket for alvor fikk øynene opp for denne gamle tradisjonsrike musikkformen. Mari Boine ble født i Karasjok i 1956. Hun utøver «verdensmusikk» i form av en fornyet joik der hun innlemmer elementer fra jazz, rock og folkemusikk fra forskjellige kulturer. Gjennom sin lange karriere har hun høstet mange priser som Ole Vig-prisen og Finnmark Fylkes Kulturpris i 1991, Samerådets ærespris i 1992, Pillarguriprisen i 2002 og Nordisk Råds Musikkpris i 2003. Hun har i tillegg vunnet hele tre Spellemannspriser, samt Gammlengprisen i 1993. Boine er også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for “sitt allsidige kunstneriske virke”. Hun ble også utnevnt til statsstipendiat i statsbudsjettet for 2013.

Finnmark er fødeby for mange andre artister også. Årets samiske artist for 2014 er en sentral bidragsyter til joikekulturen. Georg Buljo representerer det som kalles for “den tredje bølge”, tilveksten av nye musikere etter Mari Boine og Nils-Aslak Valkeapää. Buljo har de siste 20 årene vært bakmann for mange suksessrike artister, samtidig som han selv har stått på scenen. Han har beveget seg mellom mange musikksjangre både som utøver og som låtskriver. Blant annet har han vært en viktig støttespiller for Boine i hennes karriere. Men nå satser Buljo på artistlivet som soloartist, produsent og komponist. Han vil holde konserter gjennom hele 2014, samt at plateutgivelser står for tur.

Fjorårets samiske artist var rapperen Nils Rune Utsi fra Masi, bedre kjent som SlinCraze. Han debuterte som rap-artist under den årlige sangfestivalen Sámi Grand Prix i 2005, og har senere arbeidet med flere kjente artister. Han har også gitt ut album og fått tildelt Ramp-stipendet på 250.000 kroner av Åge Aleksandersen. Ved fjorårets kåring som årets samiske artist, fikk han ytterligere 250.000 kroner i stipend fra Sapmi Music som er ment som en hjelp for unge artister til å bygge seg opp en solid karriere. Utsi regnes i dag som en av Norges beste rappere.

Roger Ludvigsen er en samisk perkusjonist, komponist og gitarist fra Kautokeino i Finnmark. På 70-tallet var han med i det første rockebandet som var samiskspråklige i Norge “Ivnniguin”. I 1991 startet han den samiske gruppen Orbina sammen med Leif Isak Eide Nilut og Bjørn Ole Rasch. Sammen ga de ut to plater i henholdsvis 1993 og 2001. Året etter fikk Ludvigsen Edvard-prisen i musikkdramatikk for musikken til teateroppsetningen Ayra-Leena på Beaivvás Sámi Teáhter i Kautokeino. Han har arbeidet med mange kjente artister, deriblant Steinar Albrigtsen, Lynni Treekrem, Nils Petter Molvær, Mari Boine og Sidsel Endresen.